Praksa u Berlinu zahvaljujući programu Erazmus za mlade preduzetnike

06.12.2019Blog

Damjan Vasiljević, mladi preduzetnik iz Beograda, boravio je u Berlinu  gde je tokom četvoromesečne prakse imao priliku da stekne iskustvo u uspešnoj kompaniji  N&P Business Consulting  iz Nemačke.

„Dugo sam razvijao želju da stvorim sopstveni posao. Završio sam studije ekonomije pa sam shvatio da će mi za ostvarenje sna trebati pomoć i smernice. Zato sam se odlučio za program Erasmus za mlade preduzetnike i uložio veliki trud i znanje kako bih ostvario svoj san. Pošto sam završio ekonomiju, odlučio sam da se ovim putem prijavim za praksu u kompaniji N&P Biznis Konsalting GmbH u Berlinu“, ističe Vasiljević.

„Erazmus za mlade preduzetnike“ je prekogranični program razmene preduzetnika sa ciljem podrške novim i potencijalnim preduzetnicima u sticanju odgovarajuće veštine upravljanja preduzećem i njegovim razvojem, kroz šestomesečnu profesionalnu praksu i rad sa iskusnim preduzetnicima u nekoj od inostranih kompanija iz evropskih država.

Krajnji cilj programa je međunarodna razmena znanja i iskustva među preduzetnicima.

„N&P Biznis Konsalting GmbH bih rado preporučio kao preduzeće za obavljanje prakse koja je baš dobra i daje mogućnost da se puno nauči. Tek kada počnete da radite možete saznati koliko znate i vredite, kako možete primeniti sve što se na fakultetu naučili i što vas zanima, te će vam to definitivno pomoći u planiranju daljih koraka za sopstveni biznis. Praksa je prilika za dodatno učenje i sticanje iskustva. Stručna praksa u inostranstvu takođe može pomoći da shvatite i koliko ste konkurentni u odnosu na inostrane kolege, a s druge strane možete upoznati i mnogo novih ljudi i sklopiti nova prijateljstva. Najvažnije: stekao sam samopouzdanje da mogu da započnem svoj biznis, upoznao sam vredne i izuzetno ljubazne ljude koji su obećali da će mi pomoći u odgovorima na moja pitanja čak i kad se vratim u Srbiju. Zaista je ovo sjajna prilika, za samo tri meseca moja ideja se promenila i razvila više nego za prethodnih godinu dana rada na njoj“, navodi Damjan Vasiljević.