Kako ostvariti povoljnosti za izvoz: Webinar o sporazumima o međusobnom priznavanju

19.02.2024

U okviru serije webinara pod nazivom ‘U susret globalnim tržištima’, evropskim malim i srednjim preduzećima i startapovima pruža se podrška u inovacijama i proširenju poslovanja u Aziji, Africi i Americi. Webinari se organizuju uz stručnu podršku različitih službi Evropske komisije i ‘Enterprise Europe Network’, najvećeg pružaoca poslovnih usluga na svetu. Ovaj webinar će se fokusirati na Sporazume o Međusobnom Priznavanju.

Ko treba da prisustvuje?

Webinar je namenjen evropskim malim i srednjim preduzećima (MSP), startapovima (spremnim za internacionalno širenje), evropskim klasterima i menadžerima klastera, poslovnim savetnicima Enterprise Europe Network-a i drugim evropskim organizacijama za podršku preduzećima, uključujući sve zainteresovane strane inicijative ‘Prijatelji EEN-a’.

Ciljevi učenja

Sporazumi o Međusobnom Priznavanju su instrumenti koji olakšavaju pristup tržištu smanjenjem troškova i vremena povezanih sa obaveznom sertifikacijom i testiranjem proizvoda, jer omogućavaju međusobno priznavanje obavezih testova i sertifikata između trgovinskih partnera za određene proizvode.

Ovo čini trgovinu bržom, lakšom i jeftinijom, uz održavanje visokog nivoa sigurnosti.

Webinar će predstaviti mogućnosti koje ovi sporazumi pružaju izvoznicima iz EU u SAD, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Japan, Izrael i Švajcarsku.

Više informacija na linku  https://een.ec.europa.eu/testing-and-certifying-export-benefits-mutual-recognition-agreements-conformity-assessment-content