Stanje Unije 2023 – Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

13.09.2023

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, održala je godišnji govor o stanju Evropske unije, u kojem se osvrnula na četvrogodišnji rad njene administracije uoči evropskih izbora sledeće godine.

Glavne teme njenog obraćanja bile su podrška Ukrajini, Evropski zeleni dogovor (Green Deal), energetska bezbednost, veštačka inteligencija (AI) i digitalizacija, a kao najveće ekonomske izazove u predstojećoj godini identifikovala je nedostatak radne snage, inflaciju i poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća.

U svom govoru o stanju Fon der Lajen je podržala ideju proširenja EU na najmanje 30 članica. „Budućnost Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Moramo da postavimo viziju za uspešno proširenje”, rekla je predsednica EK. Naglasila je da je pristupanje EU zasnovano na zaslugama i da zavisi od reformi u zemljama kandidatima. Ona je dodala da su države kandidati za članstvo pokazale odlučnost da sprovedu reforme i da je sada trenutak da EU pokaže istu odlučnost i da treba da se pripremi za prijem novih članica. „Ne možemo i ne treba da čekamo izmene Ugovora o EU kako bismo nastavili proširenje. Spremnost Unije za proširenje se mora postići brže i moramo odgovoriti na praktična pitanja kako će u praksi funkcionisati Unija sa više od 30 članica.“

Imajući u vidu da u Evropskoj uniji raste zabrinutost oko toga koliko se Evropa oslanja na kineske proizvode, najavljeno je i da će EU započeti sa istragama subvencija za električna vozila kineske proizvodnje na tržištu EU, kako bi se uhvatila u koštac sa „nepravednom konkurencijom“. To bi moglo da navede Evropsku uniju da uvede carine na automobile za koje veruje da se nepravedno prodaju po nižoj ceni, čime se potkopavaju evropski proizvođači.

Ovo je poslednji govor Fon der Lajenove u ovom mandatu, koji je obeležila pandemija korona virusa, a potom rat u Ukrajini. Svake godine šef Evropske komisije drži govor o stanju Unije u septembru, što je praksa uvedena Lisabonskim ugovorom, nastala po uzoru na obraćanja američkih predsednika Kongresu.