Buđenje preduzetničkog duha: Info dan o inovacijama u 3D tehnologijama

05.04.2024

Kako osnovati startup, odnosno, validirati ideju, obezbediti finansije za razvoj inovacije i prvog prototipa, registrovati firmu, samo su neka od pitanja o kojima se diskutovalo na radionici pod nazivom “Buđenje preduzetničkog duha – Inovacije u 3D tehnologijama”, koja je u petak, 29. marta održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Radionica je održana u okviru Programa promocije i popularizacije inovacione delatnosti koji finansira Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, a čija je osnovna ideja podizanje svesti šire javnosti, a posebno kod mladih, o značaju razvoja inovacione delatnosti. Ovaj događaj čiji je cilj podsticanje preduzetničkog duha, razmena ideja i podrška mladim inovatorima organizovao je tim Evropske mreže preduzetništva Inovacionog centra Mašinskog fakulteta (ICMF), a u saradnji sa Savezom studenata Mašinskog fakulteta i uz podršku Evropske mreže preduzetništva, Konzorcijuma u Srbiji. Info dan je okupio studente, istraživače i nastavnike Mašinskog i drugih tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu, i predstavnike uspešnih startupova čije inovacije su usmerene na razvoj i proizvodnju prototipova i manjih serija hardverskih proizvoda različitih namena.

O izazovima na putu od ideje do izlaska na tržište govorili su osnivači uspešnih startupova, a u veoma živoj i veoma interesantnoj interaktivnoj diskusiji, koje su vodili dr Miloš Milošević iz ICMF i Svetozar Kolesar iz 3D Republike, studenti su mogli nešto više da saznaju o tome kako uspešno da otklone određene prepreke pri otvaranju startupa, nabave opremu i dobiju finansijsku podršku i pomoć u izboru tehnologije, zaštite intelektualnu svojinu, ali i da čuju konkretna iskustva u primeni 3D tehnologija. Mladi akademci su veoma pažljivo slušali izlaganja Aleksandra Varnićića osnivača kompanije „UrbiGo“, koja se bavi razvojem pametnih kućnih uređaja za urbano baštovanstvo, Marka Grujića, osnivača startupa „NeuroBlast“ koji kreira inovativni višesenzorski uređaj povezan sa modernim video igrama za pomoć deci i odraslima u postrehabilitaciji neuroloških oboljenja, Vuka Vujovića iz kompanije „V3 Robotics“ koji se bavi razvojem robota koji koristeći veštačku inteligenciju doprinosi povećanju prinosa i zdravlju biljaka, kao i Mateju Cvetićanina iz „Triton Engineeringa“ startupa specijalizovanog za projektovanje, izvođenje i proizvodnju visoko-kvalitetnih proizvoda za niz različitih industrija (Engineering, LED, Solar). Studenti su imali priliku da se upoznaju i sa programima podrške razvoju inovativnih ideja i osnivanju startupova, kao što su program „Pametni početak“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, o čemu je govorio Dušan Karan iz Fonda za inovacionu delatnost i program EIC Accelerator Evropskog inovacionog saveta (EIC), koji je predstavila Nataša Vujnović Sedlar iz Evropske mreže preduzetništva (BINS, Novi Sad). Skup je završen radionicom „Inovativna ideja – kuda dalje?“, koju je vodila Vesna Rašković Depalov iz Evropske mreže preduzetništva (BINS, Novi Sad).