Naslovna » Novosti & događaji » Zašto sledeće godine ne smete propustiti međunarodne poslovne susrete AgroB2B@NS Fair?

Zašto sledeće godine ne smete propustiti međunarodne poslovne susrete AgroB2B@NS Fair?

Na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B@NS Fair koje je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organizovala Evropska mreža preduzetništva – Privredna komora Srbije zajedno sa Poslovnim inkubatorom Novi Sad i EU info pointom Novi Sad učestvovalo je oko 138 preduzeća i organizacija iz 17 zemalja.

Preko stotinu poslovnih sastanaka imale su firme i organizacije iz BiH, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke Republike, Nemačake, Italije, Litvanije, Meksika, Holandije, Nigerije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Španije, Turske i Ukrajine.

Kako su istakli organizatori, AgroB2B@NSFair organizovan je u nameri da se podstakne poslovna saradnja izražena kroz veći obim razmene prehrambenih proizvoda sa inostranstvom, povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima, kao i kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

U okviru ovih poslovnih susreta predstavljene su i mogućnosti razvoja malih i srednjih preduzeća učešćem u evropskom programu Horajzon 2020.

- Reč je o najobnijem programu koji EU realizuje, i po obimu i po novcu kojim raspolaže. Traje od 2104. do 2020. godine, a EU je za Horizont 2020 odvojila oko 80 milijardi evra – rekla je konsultantkinja za ovaj program  Nataša Vujnović Sedlar na panel diskusiji Horizont 2020 – kako da postanete MSP zvezda , održanoj u okviru Međunarodnih poslovnih susreta.

Naglasila je da je, za razliku od prethodnih programa EU koji su bili uglavnom istraživačkog tipa, Horizont 2020 usmeren na inovacije.

- Pomeranje težišta sa istraživanja ka inovacijama usledilo je kao odgovor zahtevima da Evropa postane konkurentnija na svetskom tržištu. Naglasak je na uključivanju malih i srednjih preduzeća i to je prilika za sve firme u Srbiji koje imaju ideju konkurentnu na svetskom tržištu da se prijave za ovaj veliki program EU – kazala je Nataša Vujnović Sedlar.

Predstavljajući projekat Katana, kao deo programa Horizont 2020, koji već realizuju srpske kompanije direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja istakao je da su informacione tehnologije i poljoprivreda su veoma kompatibilni sektori i da može dosta toga na ovom polju da se uradi.

Po njegovim rečima fokus programa Horizont 2020 na mala i srednja preduzeća postoji zbog toga što je Evropska komisija ovim programom rešila da se pozabavi konkurentnošću sopstvene privrede, a to je, naglasio je, izuzetna šansa za nas.

- IT rešenja koja se danas razvijaju za sektor poljoprivrede su raznovrsna i doprinose povećanju efikasnosti i povećanju proizvoda iz sektora poljoprivrede. Klaster je na tome dosta radio kroz evropske projekte. Prošle godine to je bio projekat Fraktals, najveći koji je Srbija ikada dobila, a koji je imao zadatak da poveže IKT sektor i poljoprivredu.  Od 5,5 miliona evra za celu Evropu, blizu dva miliona evra je ostalo Srbiji, odnosno firmama koje su osmislile rešenja koja danas uspešno funkcionišu. Trenutno se realizuje sličan projekat Katana – kazao je Šolaja.

Ovaj video je kratak osvrt na sve sadržaje koji su bili prisutni ove godine na  AgroB2B@NS Fair. Pogledajte.

 

 

 

 

Pogledajte ocene
Ocenite ovaj članak© 2015 Evropska mreža preduzetništva SrbijaDeveloped by: Vojin Kovačević

Scroll to top