Naslovna » Novosti & događaji » Poslovni susreti na SASO sajmu

Poslovni susreti na SASO sajmu

Međunarodni poslovni susreti (Matchmaking event) u okviru internacionalnog sajma „SASO“ održani su 22.oktobra 2010 godine u Splitu u organizaciji Evropske mreže preduzetništva iz Hrvatske.

Institucije organizatori iz Hrvatske su bili Hrvatska gospodarska komora-županijska komora Split, Ured za transfer tehnologije sveučilišta u Splitu i poslovno-inovacijski centar Hrvatske „BICRO“.

Internacionalni partneri i koorganizatori događaja su bili „Eurosportello di Unioncamere del Veneto-Italija“,Univerzitet u Zenici -BiH, Regionalna razvojna agencija za centralnu BiH-REZ,Univerzitet u Beogradu,Privredna komora Srbije i Nacionalna agencija za regionalni razvoj –Srbija.

Organizacioni deo privredne delegacije iz Srbije sačinjavali su predstavnici PKS-a Kristina Đurić i Zdravko Ilić,predstavnici regionalnih privrednih komora Sremske Mitrovice,Subotice i Užica i predstavnik NARR-a Srđan Milivojević.

Najvažniji deo privredne delegacije iz Srbije ,predstavljalo je 10 preduzeća iz sektora građevinske industrije,metalske i drvne industrije, elektronske i elektrotehničke industrije.

Lista preduzeća iz Srbije:

  • Fap“ Priboj
  • SZP „Zavarivač“ Vranje
  • Dekode“ Beograd
  • Goša“ S.Palanka
  • ATB Sever“ Subotica
  • Mitrašinović“ Smederevo
  • MR Grupa“ Beograd
  • Zavarivanje“ Beograd
  • Milinković Kompani“ Beograd
  • Klaster za revitalizaciju starih zanata „KRAFTS

Međunarodne poslovne susrete otvorila je gospođa Jadranka Radovanić, predsednik županijske komore Splita,koja je poželela dobrodošlicu i izrazila zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika. Predstavila je ekonomsku sliku Hrvatske, uticaj i posledice ekonomske krize sa nadom da će međunarodni poslovni susreti doprineti uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje,naročitu u sektoru MSP. Sledile su i uvodne reči direktorke Ureda za transfer tehnologije univerziteta u Splitu gospođe Leandre Vranješ-Markić, zatim  gospođe Mirsada Oruč direktorke Univerziteta u Zenici i gospođe Kristine Đurić iz Privredne komore Srbije.

Četiri interesantne prezentacije prethodile su samim poslovnim susretima.

Prvu Prezentaciju održao je gospodin Petar Čovo koji je predstavio projekat „ROKI“ kojim je napravljen prototip robota za asistentsku primenu u hirurgiji i ostvaren preduslov za primenu robota u drugim područjima medicine. Gospodin Čovo je predstavio rezultate koji su nastali u okviru programa TEST uz pomoć Hrvatskog instituta za tehnoligiju.

Sledila je prezentacija gospodina Mladena Perkova iz Klastera „Inteligentna energija“. Prezentovana su inovativna tehnička rešenja na području elektroenergetskih postrojenja, obnovljivih izvora energije i inteligentne mreže budućnosti.

Treća prezentacija bila je predstavljanje  Privredne  zone Kukuzovac od strane gospođe Diane Breko.

Četvrtu prezentaciju održao je  gospodin Josip Bužančić iz preduzeća P.B. poslovni mediji d.o.o. : Mobilne aplikacije – novi oblik tržišne komunikacije, te je ovim putem prezentovan višejezični vodič za uređenje interijera sa tehnologijom „augmented reality“ (proširena stvarnost) za mobilne uređaje. Interesantna prezentacija aplikacije vrlo jednostavne za korišćenje, prilagođene za poslednju generaciju mobilnih telefona (smart phone) i posebno zanimljiva kao vodič za turiste.

Po završetku prezentacija, započeli su multilateralni privredni susreti koji su bili organizovani u šest termina na 30 stolova. Ukupno je bilo 122 učesnika, od čega 92 preduzeća koje su održale 126 individualnih sastanaka. Učesnici su bili preduzeća iz Austrije, Nemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Preduzeća iz Srbije održala su 40 sastanaka sa preduzećima iz svih zemalja učesnica međunarodnih poslovnih susreta. Iz obavljenih razgovora, predstavnici  preduzeća su izrazili iskreno zadovoljstvo , brojem i kvalitetom obavljenih poslovnih razgovora.

Pored sastanaka koje su preduzeća iz Srbije imala u okviru B2B, određena preduzeća iz Srbije sastali su se i sa internacionalnim izlagačima u okviru sajma „SASO“.

Preduzeća iz Srbije, održala su i određeni broj međusobnih sastanaka uz napomenu da su duži vremenski period neuspešno pokušavali da ostvare međusobni kontakt.

U razgovoru sa kolegama iz Evropske mreže preduzetništva u Hrvatskoj, predočeni su planovi za organizaciju događaja EEN-Srbija u bliskoj budućnosti. Posebno interesovanje za učešće, kolege iz Hrvatske pokazale su na dva B2B događaja iz sektora proizvođača vina i sektora turizma u okviru sajma turizma u Beogradu u februaru 2011 godine.

Komentari preduzeća:

Osvrti na multilateralne gospodarske susrete pri sajmu SASO 22.10.2010.g.

„B2B međunarodni skup u sklopu međunarodnog sajma SASO u Splitu, je za našu tvrtku bio pun pogodak. Naime, uspjeli smo ostvariti nekoliko obećavajućih inozemnih i domaćih kontakata, s velikom vjerojatnošću realizacije.“

Josip Bužančić, direktor (P. B. Poslovni mediji d.o.o.)

„Susreti su organizirani na europskom nivou. Od velikog značaja je povezivanje firmi u regiji i dogovorena suradnja na budućim projektima, prvenstveno zbog poznavanja tehnologija pojedinih grana industrije, te zbog konkurentnosti u regiji. Nadam se da će ovakvih događanja biti više.“

Mirko Čotić, direktor proizvodnje (DALSTROJ d.d.)

„Besprijekorna organizacija i iskustvo, a sudjelovao sam na mnogim skupovima i s predjedničkim delegacijama. Uspješno sam uspostavio poslovne kontakte sa firmama vrlo interesantnih proizvodnih programa. Očekujem vrlo konkretnu suradnju s vašim tvrtkama AD Plastik, Dalstroj i Končar električni uređaji.“

Vlastimir Nešić, generalni direktor (GOŠA holding-korporacija)

„Događaj poslovnog povezivanja za našu firmu je bio izvanredna prilika za direktne susrete i  razgovore sa predstavnicima firmi za koje smo izrazili interesovanje. Pored realne šanse za sklapanje partnerske saradnje, ovaj događaj je bio izuzetna prilika za razmjenu informacija, kontakata, iskustava u poslovanju, kao i reklamiranje firme sa svojim proizvodima i uslugama inostranim kupcima. Ovi susreti su proširili našu mrežu poslovnih kontakata, a nadamo se da bi mogli rezultirati partnerskom saradnjom i trgovinskom razmjenom sa nekim od firmi sa kojima smo ostali u kontaktu i dogovorili skorije susrete. Generalno želim pohvaliti organizatore ovog događaja na ažurnosti, efikasnosti, preciznosti, pravovremenom informiranju i dobrom posredovanju. Poučeni pozitivnim  iskustvom namjera nam je pratiti vaše aktivnosti i učestvovati na narednim događajima poslovnog povezivanja u vašoj organizaciji. Smatramo vas našim dobrim partnerom i vodičem kroz svijet poslovanja:“

Tvornica alata Gorazde

„Jedina zamjerka je bila vezana za nepridržavanje satnice početka susreta. Znam da je „politika“ potrebna, ali ne smije se već na početku kasniti. To je pri početku pojedinačnih susreta stvorilo zabunu. Mislim da to ubuduće možete i trebate kontrolirati. Time bi dobili potrebnu ozbiljnost, jer dajete do znanja da cijenite i poštujete vrijeme svih sudionika. Eto, sa tom opaskom i završavam o lošim stranama susreta. Sve ostalo je bilo odlično dogovoreno. Ja sam u potpunosti zadovoljan kontaktima koje sam ostvario. Sa svim partnerima sam dogovorio daljnje konktakte i jasno omogućen mi je nastavak pregovora, što je osnovni uvjet za mogući daljnji poslovni kontakt koji može rezultirati novim poslovima.

Mišljenja sam da svakako treba nastaviti sa ovakvim sastancima i ja ću se rado odazvati i prisustvovati istim.

Konačna ocjena vama i svim organizatorima je odličan. Nastavite tako i radujem se skorom susretu.“

Gdin Nelson Borovina, direktor – Brodosplit-dizalice d.o.o.

Fotografije  poslovnih susreta „SASO/B2B“ 22.10.2010. Split,hrvatska

Pogledajte ocene
Ocenite ovaj članak© 2015 Evropska mreža preduzetništva SrbijaDeveloped by: Vojin Kovačević

Scroll to top