Naslovna » Izdvajamo » Novih 200 miliona evra povoljnih kredita za oko 4.600 preduzeća

Novih 200 miliona evra povoljnih kredita za oko 4.600 preduzeća

Predstavnici Evropskog investicionog fonda (EIF), Banke Inteza i Unikredit banke Srbija potpisali su dva nova ugovora o garanciji u okviru evropskog programa COSME, čime je 200 miliona evra povoljnih kredita stavljeno na raspolaganje za oko 4.600 preduzeća. MSP dobijaju još jedan podsticaj i snažnu injekciju za povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.

Ugovore su u Vladi Srbije potpisali izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Ðilbert, predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Ðurić i predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija ad Čila Ihas, u prisustvu ministra privrede Gorana Kneževića, evropske komesarke za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijete Bjenkovske i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.
Sa ovim sredstvima, EIF je do sada ukupno obezbedio 260 miliona evra kredita pod povoljnijim uslovima – sa dužim rokom otplate, bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja i nižim kamatnim stopama, kojima će ove dve banke u naredne tri godine moći da podrže oko 6.000 malih i srednjih preduzeća.
Prethodno je ova međunarodna finansijska institucija, potpisala ugovor sa Bankom Inteza u decembru 2016, o kreditnoj liniji vrednoj 60 miliona evra za pružanje podrške za oko 1.300 malih i srednjih preduzeća.
IHAS DJILBERT I DJURIC
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da potpisivanjem ugovora EIF i dve banke mala i srednja preduzeća dobijaju još jedan podsticaj i snažnu injekciju za povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.
„Privrednici su tražili nove izvore finansiranja i obezbedili smo im preko 300 miliona evra povoljnih kredita, uz podršku razlitičih evropskih programa. Samo kroz ovaj ugovor ćemo imati kvotu od još oko 200 miliona evra, tako da će ukupna podrška sektoru malih i srednjih preduzeća samo kroz ovaj program finansijske podrške Evropske unije biti skoro 500 miliona evra“, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.
Kako je dodao, Srbija kao i Evropa, svoj najveći potencijal i privrednu snagu crpi pre svega iz malih i srednjih preduzeća koja čine skoro 98 procenata svih privrednih subjekata u Srbiji, i koja doprinose sa više od 50 procenata bruto društvenom proizvodu i zapošljavaju dve trećine zaposlenih u nefinansijskom sektoru.
Knežević je izrazio očekivanje da će se u narednih par dana programu COSME za konkurentnost malih i srednjih preduzeća pridružiti još dve banke i obezbediti još 20 miliona evra dodatnih sredstava.
Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Ðurić, čija će banka podržati oko 2.200 MSP sa dodatnih 100 miliona evra povoljnih kredita, rekla je da su se prvobitni krediti iz programa COSME odobravali po kamatnoj stopi od 2,39 odsto do 4,0 odsto, iako je bila određena kamatna stopa od između 2,39 odsto i 7,85 odsto.
Predsednica IO Unikredit banke Čila Ihas je izrazila zadovoljstvo što je ta banka prepoznata kao neko ko može da podrži rast malih i srednjih preduzeća.
Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Ðilbert je istakao da će finansijski posrednici, Unikredit i Inteza, upotrebiti ova sredstva za dalje davanje kredita MSP.
Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska je ocenila da je ovo vrlo važan program, ali da je još važniji signal koji EU šalje ovim dokumentom.
Aktivnosti u okviru programa COSME koje se sprovode u Srbiji unapređuju pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća, koji omogućava plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima, a sprovodi se preko komercijalnih banaka u Srbiji.
Sporazum između EU i Srbije, kojim je obezbeđeno učešće naše zemlje u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine.
Potpisivanjem Sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan EU koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.
COSME je program EU sa ukupnim budžetom od 2,3 milijarde evra u periodu od 2014. do 2020. godine.
(Vest je preuzeta sa sajta Privredne komore Srbije)

Pogledajte ocene
Ocenite ovaj članak© 2015 Evropska mreža preduzetništva SrbijaDeveloped by: Vojin Kovačević

Scroll to top