Naslovna » Info » Institut BioSens obezbedio investiciju od 28 miliona evra

Institut BioSens obezbedio investiciju od 28 miliona evra

Insitut BioSens iz Novog Sada osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru najprestižnijeg poziva Evropske Komisije Horizont 2020 – Timing namenjenog stvaranju Evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija, a koji će pomoći ekonomskom razvoju država i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope.

U konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope u kojima su učestvovale najjače Evropske naučnoistraživačke institucije kao Univerziteti iz Oksforda i Kembridža, Instituti Maks Plank, Fraunhofer i drugi, kroz više faza takmičenja koje su se odvijale u poslednje dve godine, projekat ANTARES srpskog BioSensa osvojio je ubedljivo prvo mesto, ispred svih EU zemalja i to kao jedini finansirani projekat van EU.

Sa budžetom od 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje koje je već obezbeđeno od strane Vlade Republike Srbije, ANTARES za cilj ima da razvije BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede. Kroz sinergijski razvoj dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivrede, ANTARES se fokusira na razvoj održive poljoprivrede kao najznačajnijeg segmenta domaće industrije, transfer inovacija iz istraživanja u privredu i ubrzan ekonomoski razvoj zemlje. Uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva. Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, ANTARES će promivisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih Evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane.

Partneri Instituta BioSens na projektu ANTARES su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbie i Holandski institut DLO – vodeća svetska institucija u oblasti savremene poljoprivrede.

Javna ustanova Institut BioSens je najmlađi naučni institut u Srbiji koji je za krakto vreme osvojio čak 13 projekata Evropske Komisije i postao regionalni lider u oblasti razvoja i primene naprednih IT rešenja u poljoprivredi.

Osnovni cilj projekta ANTARES je da transformiše Institut BioSens u Evorpski centar izvrsnosti i da kroz vrhunska multidisiplinarna primenjena naučna istraživanja i njihovu diseminaciju, omogući održivost širokom krugu korisnika koji uključuje državne institucije, industriju, poljoprivredni sektor, akademiju i društvo u celini.

 

biosens

 

biosens-1

 

Pogledajte ocene
Ocenite ovaj članak© 2015 Evropska mreža preduzetništva SrbijaDeveloped by: Vojin Kovačević

Scroll to top