Naslovna » Izdvajamo » Evropske integracije motor razvoja malih i srednjih preduzeća

Evropske integracije motor razvoja malih i srednjih preduzeća

Evropske integracije i njihova ekonomska dimenzija od suštinskog su značaja za razvoj naše ekonomije, istakao je Marko Čadež, predsednik PKS, otvarajući panel diskusiju “Industrijska politika i razvoj MSP u procesu pristupanja Srbije EU”. Srbija sprovodi inteligentne i ambiciozne reforme koje daju rezultate, ocenila je Elžbjeta Bjenkovska, komesarka EU.

Marko Čadež, predsednik PKS, ukazao je na veliki značaj ekonomske dimenzije evropskih integracija i pozitivan uticaj na sektor malih i srednjih preduzeća i unapređenje konkurentnosti privrede. Evropske integracije su od suštinskog su značaja za razvoj naše ekonomije, naglasio je Čadež.
„Srpska ekonomija je prošle godine ostvarila rast veći od 2,5 odsto, što je rezultat vrlo inteligentnih i ambicioznih reformi”, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Elžbjeta Bjenkovska.
Srbija je za sada na dobrom putu, unapredila je poslovno okruženje za poslovanje malih i srednjih preduzeća (MSP) i očekuje nas u tom sektoru sve veći rast, istakla je Bjenkovska.
Podseća da je EU za Srbiju najveći trgovinski partner sa učešćem većim od 50 odsto i da je trgovina prošle godine porasla za devet odsto.
Vrlo je prirodno, po rečima komesarke, da Vlada Srbije promoviše veću integraciju sa EU, jer želi da vidi više investicija i zaposlenih u svojoj zemlji.
“Potrebna nam je otvorena Evropa i drago nam je što imamo otvorenu Srbiju. To je i u našem interesu”, poruka je Bjenkovske.
11-05-2017 Ind pol i razvoj MSP u procesu pristupanja EU (9)
11-05-2017 Ind pol i razvoj MSP u procesu pristupanja EU (7)
Evropska unija pomogla je sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 500 miliona evra povoljnih kredita, naveo je ministar privrede Goran Knežević.
Knežević je istakao da država, takođe, puno izdvaja za razvoj sektora MSP i priprema industrijsku politiku, što će doprineti da što pre zatvorimo pregovaračko poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu. Godinu preduzetništva produžili smo na deceniju preduzetništva, obezbedili smo 18,2 milijarde dinara podrške MSP sektoru od čega je 7,6 milijardi dinara bespovratnih sredstava, rekao je ministar.
V.d. direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković je rekla da su tržišna ekonomija i konkurentna privreda neki od ključnih uslova za pristupanje EU.
Ona je podsetila da je poglavlje 20 otvoreno u februaru i da će se u narednom periodu pratiti primena strateških dokumenata iz oblasti.
Predsednik Evrokomore Ričard Veber rekao je da privredne komore mogu da doprinesu daljem razvoju Evrope.
“Mi preduzetnici treba da uzmemo EU u naše ruke i obezbedimo nove sisteme i nove usluge za razvoj privrede. Treba da radimo zajedno na rešavanju svih problema. Preduzetnici stvaraju Evropu”, naveo je Veber.
Generalni direktor holding kompanije „Moji brendovi“ Andrej Jovanović ističe da je najvažnije da zadržimo kvalitetne ljude u Srbiji. “To je krucijalni momenat da bi ova privreda mogla da ide napred. Da bi se to desilo potrebna je velika podrška EU, vlade i lokalnih samouprava”, naveo je Jovanović.
Jovanović je rekao da veruje da u Srbiji dolazi bolje vreme za privedu, kao i da se dobri privredni rezultati već vide kako u zemlji tako i u njegovoj kompaniji.
Panel diskusiju „Industrijska politika i razvoj MSP u procesu pristupanja Srbije EU“ organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Delegacijom EU u Srbiji, u okviru posete evropske komesarke Bjenkovske Srbiji.

Pogledajte ocene
Ocenite ovaj članak© 2015 Evropska mreža preduzetništva SrbijaDeveloped by: Vojin Kovačević

Scroll to top