Naslovna » Novosti & događaji » EU projekti od A do Z – besplatna obuka za korišćenje finansijske podrške EU fondova

EU projekti od A do Z – besplatna obuka za korišćenje finansijske podrške EU fondova

U cilju pružanja podrške organizacijama i profesionalcima koji žele da unaprede svoje poslovanje, jačaju svoje kapacitete i osposobe se za pisanje EU projekata, PKS uz podršku RAS-a u okviru projekta Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSPP u korišćenju sredstava EU organizuje petodnevnu besplatnu obuku, zasnovanu na najnovijim znanjima i najboljoj praksi, koja će vam omogućiti da iskoristite finansijsku podršku EU fondova.

 

10-02-2017-SAJT EU-01

Petodnevna obuka pruža sveobuhvatan pregled mogućnosti finansiranja projekata iz EU fondova i vodi Vas kroz ceo proces razvoja projekta, od ideje, kroz pripremu, kreiranje i pisanje predloga projekta, budžeta i pripremu tenderske dokumentacije. Ono što razlikuje ovaj program obuke od drugih jeste razvoj logičke matrice projekta (LFM), koja Vam pomaže da struktuirate i formulišete Vašu projektnu ideju u koncept projekta i priprema tenderske dokumentacije za sprovođenje javnih nabavki po pravilima EU (PRAG procedure).
Obuke su namenjene svim predstavnicima privrede koji su zainteresovani za korišćenje sredstava iz fondova EU, a prvenstveno inovativnim privrednim društvima, organizacijama, udruženjima i klasterima koji ispunjavaju uslove da apliciraju za sredstva EU, kao i za preduzeća koja učestvuju na tenderima koje raspisuje Evropska Unija, a po PRAG pravilima i procedurama.
Cilj programa je podizanje kapaciteta polaznika na području izrade i vođenja projekata finansiranih iz EU fondova, sa sledećim specifičnim ciljevima:
  • Pružanje svih relevantnih informacija o bespovratnim sredstvima i funkcionisanju EU fondova
  • Edukacija polaznika za samostalnu izradu kvalitetnih projektnih aplikacija za EU fondove
  • Edukacija polaznika za samostalnu pripremu realnog budžeta i planiranje trošenje sredstava na EU projektima
  • Edukacija polaznika za samostalnu pripremu tenderskog dosijea i tenderske ponude za javne nabavke
Rezultati koji će biti ostvareni implementacijom programa obuke su:
  1. Polaznici će biti osposobljeni za pronalazak i prepoznavanje prilika za finansiranje projekata, te će imati znanja o temeljnim preduslovima koje projekti, kao i nosioci projekata, moraju zadovoljiti kako bi bili prihvatljivi za finansiranje
  2. Polaznici će steći znanja i veštine koje će im omogućiti razvijanje projektnih ideja te njihovu izradu za svrhe projektne prijave
  3. Polaznici će biti edukovani za nezavisni razvoj projektnog budžeta za projekte finansirane iz EU fondova
  4. Polaznici će biti opremljeni alatima i tehnikama za uspešno pripremanje tenderske dokumentacije i tenderske ponude za javne nabavke po pravilima EU
  5. Uspešni polaznici će dobiti Sertifikat o stečenom znanju izrade projekata finansiranih iz EU fondova.

Obuku će realizovati Centar za upravljanje projektima, Privredne komore Srbije i renomirani predavači u ovoj oblasti koji će vam, zahvaljujući dugogodišnjem praktičnom iskustvu na razvoju projekata finansiranih iz EU programa kao što su: Horizon 2020, IPA, IPA CBC, Tempus, FP7, Eureka, Erasmus plus… pružiti metodologiju za efikasno korišćenje dostupnih finansijskih izvora.

Nastavni materijali uključuje prezentacije, priručnike, dodatni materijal, vežbe i primere iz prakse. Polaznicima su dostupni i PPT prezentacije koje se koriste tokom predavanja zasebno za svaki modul obuke.
Po završetku obuke polaznici će dobiti sertifikat o pohađanju obuke. Uslov za dobijanje istog je obavezno prisustvo tokom svih pet dana obuke.
TERMINI
NOVI SAD            20  – 24. februar 2017.
KRAGUJEVAC    27. februar – 3. mart 2017.
BEOGRAD           27 – 31. mart 2017.
PRIJAVE
Prijave se mogu slati na e-mail: email hidden; JavaScript is required
Broj mesta je ograničen na 25 polaznika po terminu održavanja, s tim što Privredna komora Srbije ima pravo da izvrši odabir prijavljenih predstavnika privrede na osnovu delatnosti i kapaciteta firme da apliciraju za sredstva Evropske unije.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na:
e-mail: email hidden; JavaScript is required
tel: 011/3304 515
Kontakt za obuku u Novom Sadu:
Nadežda Belić, Privredna komora Srbije – RPK Novi Sad
e-mail: email hidden; JavaScript is required
tel: 021/4802 075
mob:064/8418 518
Kontakt za obuku u Kragujevcu:
Ivan Vićovac, Privredna komora Srbije – RPK Kragujevac
e-mail: email hidden; JavaScript is required
tel: 034/338 077
Detaljan program obuke možete pogledati ovde.

Pogledajte ocene
Ocenite ovaj članak© 2015 Evropska mreža preduzetništva SrbijaDeveloped by: Vojin Kovačević

Scroll to top